Pozemkový spolek / Hliníky - přírodní učebna - Sdružení Krajina - občanská organizace pro ochranu přírody

Hliníky

Remíz s tůněmi se nachází na okraji přírodní rezervace Meandry Svratky u Milov, je součástí II. zóny CHKO Žďárské vrchy na JV okraji obce Křižánky. Lokalita je významná výskytem ohrožených druhů živočichů - čolek obecný, čolek horský, ropucha obecná, zmije obecná, úžovka obojková...

Z historie:

Původně se jednalo o vlhkou louku, kde místní lidé těžili jílovitou zeminu pro výrobu cihel. Tím vznikla soustava tůní, která sloužila jako významný biotop pro obojživelníky a vodní organizmy. Bez dlouhodobé péče lokalita degradovala, tůně se zazemnily, volné plochy zarostly náletovými dřevinami, část byla zavezena odpadem z obce. V roce 2018 Sdružení Krajina v rámci projektu „Přírodní učebna Hliníky“ provedlo vyřezání náletových dřevin, úklid odpadu, vyčištění celé lokality, obnovu tůní, vytvoření zimoviště a plazníku, instalaci hmyzího hotelu a infopanelů.

Probíhající péče:

Od založení učebny v roce 2018 je území každoročně koseno.

Sledování vývoje tůní.

Venkovní zázemí pro ekovýchovné aktivity ZŠ Křižánky.

Kategorie ochrany:

II. zóna CHKO Žďárské vrchy

ZvětšitZvětšitZvětšitZvětšitZvětšitZvětšitZvětšitZvětšitKtraj VysočinaPardubický krajZvětšitNadace VIANadace VeronicaStátní fond životního prostředíZvětšit