Zvětšit

ZvětšitZvětšit

Zvětšit5. 9. 2022

Sdružení Krajina hledá ředitele/ředitelku

Máš rád přírodu, jsi rozený teamleader, nechybí ti dobré komunikační a organizační schopnosti a ani práce s počítačem či řízení auomobilu ti není cizí? Pak hledáme právě tebe!

Nabízíme: samostatnou a smysluplnou práci, možnost směřovat činnost zavedené neziskové organizace, práce na půl úvazku až plný úvazek

Zájemce vyzýváme k zaslání profesního životopisu a vize své činnosti a možností rozvoje Sdružení Krajina, a to na e-mail reditel@sdruzenikrajina.cz do 5.12.2022.

Zvětšit27. 10. 2022

Rozvlňte boky ve stylu Hippies

V pátek 2. 12. 2022 od 19:30 v kulturním domě Nového Města na Moravě otevírá již tradičně plesovou sezónu Spolubál, ples neziskových organizací Žďárska a Novoměstska. Tentokrát ve stylu květinových vzorů, zvonáčů, korálků, lásky a svobody. K tanci a poslechu zahraje plesajícím hipíkům kapela Doort. Jako každý rok budou moci hosté strávit příjemné chvíle nejen tancem, ale také ve stylové kavárně nebo fotokoutku.
Proberte šatník, vytáhněte retrokousky a přijďte si s námi zatančit, pobavit se a užít si krásný večer.
Na místě i v předprodeji pořídíte vstupenku za jednotné vstupné 250 Kč. Vstupenky v předprodeji, které Vám zajistí místo v sále, budou k dostání v informačním centru v Novém Městě na Moravě a online v síti smsticket.cz.

Zvětšit6. 10. 2022

Podzimní výsadby - obnova polní cesty

Výsadba aleje a navazujících remízků podél nově obnovené polní cesty ze žďárských Vysočan se uskuteční v sobotu 12.11.2022 od 9:30. Přijďte nám pomoci! Během sázení bude, jako již tradičně, k dispozici teplý čaj a výtečné domácí buchty. Odměnou vám bude nejen skvělý pocit dobře odvedené a užitečné práce ale také pozvání do chaloupky Sdružení Krajina (Počítky 2, GPS: 49°35'20.375"N, 15°58'18.236"E), kde na vás bude čekat zasloužená odměna v podobě nejrůznějších pochutin a drinků. Milovníky originálních rukodělných výrobků jistě potěší, že se v tento den bude zároveň v místním kulturáku konat Počítský jarmark, který můžete cestou nám navštívit.
Sraz bude přímo na místě (GPS: N 49°34.74313', E 15°57.17042') na silnici spojující Zelenou horu a Vysoké. Parkování bude možné u Zelené hory a od ní po krajnici silnice na Vysoké.
Velké poděkování patří Městu Žďár nad Sázavou, které stojí za obnovou polní cesty, a které nás k výsadbám přizvalo. Důvěru nezklameme a těšíme se na všechny odvážené sázeče a sázečky.
Zvětšit

Zvětšit24. 8. 2022

Louky trápí sucho, sekáče vedro a prach

Letošní léto je opravdu „vypečené“. Kombinace extrémně vysokých teplot a absence deště nevyhovuje ani loukám, ani pracovníkům spolku Sdružení Krajina. Ruční sekání luk ve 30°C není opravdu nic moc. Navíc se vedle velkého tepla potýkáme také s nadměrnou prašností. Podmáčenky jsou vyprahlé a sekáči tak dýchají hliněný prach či suché zbytky trav a rašeliníků celý den. Z pracovníků i strojů se tak v průběhu dne stávají šedé monolity nápadně připomínající sochy.
Několik suchých a horkých let jsme si již vyzkoušeli, takže to pro nás není žádná novinka. I tehdy byly podmáčenky suché a vyprahlé a my celé léto nemuseli sáhnout po holinkách. Když v roce 2019 začalo opět pršet, podmáčené louky byly opět podmáčené. Všichni jsme doufali, že se zásoba podzemní vody doplní a vše se zas vrátí k normálu. Situace se však po pár letech opakuje a otázka zadržení vody v krajině znovu nabývá na důležitosti.

Zvětšit26. 7. 2022

Sběračská sezóna vrcholí

Již třetím rokem pracujeme na vzniku regionálního osiva pro Žďárské vrchy. V rámci toho, probíhají po celé léto dobrovolnické sběry vedené Petrem Piechulou za Správy CHKO Žďárské vrchy. Takže kdo máte, chuť, čas a náladu přiložit ruku k vývoji regionálního osiva, můžete tak učinit 30.7.,6.8.,13.8. a 20.8..

Abyste věděli, co, kdy a kde posílám odkazy o jednotlivých hromadných sběrech:
30.7.: https://zdarskevrchy.nature.cz/-/paty-hromadny-sber-semen-pro-regionalni-lucni-smes-zdarskych-vrchu-1?redirect=%2Fvsechny-akce
6.8.:   https://zdarskevrchy.nature.cz/-/sesty-hromadny-sber-semen-pro-regionalni-lucni-smes-zdarskych-vrchu?redirect=%2Fvsechny-akce
13.8.: https://zdarskevrchy.nature.cz/-/sedmy-hromadny-sber-semen-pro-regionalni-lucni-smes-zdarskych-vrchu-1?redirect=%2Fvsechny-akce
20.8.: https://zdarskevrchy.nature.cz/-/osmy-hromadny-sber-semen-pro-regionalni-lucni-smes-zdarskych-vrchu?redirect=%2Fvsechny-akce

Další informace se dozvíte také na FB stránkách CHKO Žďárské vrchy nebo můžete psát či volat přímo Petru Piechulovi - email: petr.piechula@nature.cz. tel. číslo: 602 491 419.

Tož neváhejte a vyražte...

Starší články: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59  >>

ZvětšitZvětšitZvětšitZvětšitZvětšitZvětšitZvětšitZvětšitKtraj VysočinaPardubický krajZvětšitNadace VIANadace VeronicaStátní fond životního prostředí