Zvětšit5. 5. 2021

Hledá se Okukovač luční

Rádi bychom našli lidičky, kteří rádi tráví čas v přírodě, kteří rádi vyrazí na výlet nebo vycházku právě k některé z našich luk a poté nám dají vědět, jak to na louce vypadá...
Budeme rádi za...
  • milý email o vlastních postřezích a zajímavostech z louky
  • fotky louky a okolí, ať už krásné rozkvetlé či zimní zasněžené, nebo fotky vyvracených stromů či kolejí v trávě apod.
  • fotky pulců či žabek v našich tůních, ale i ptáků či západu slunce na lokalitě :-) ...
  • posbírání případných odpadků nebo např. podání zprávy o poškození infopanelů
  • pomoc se sběrem popadaných větví, obnovou stružek, vytrháním orobince z tůní... (toto vše po vzájemné domluvě)
Někde taková super spolupráce běží už leta...a přesto máme stále dost lokalit, které nám nikdo „neokukuje“.
Máte-li chuť do toho jít, neváhejte nás kontaktovat a domluvíme se, která lokalita by byla „ta vaše“ :-)
e-mailem na coufalová@sdruzenikrajina.cz nebo na tel.číslo 606 547 162

Zvětšit14. 4. 2021

Naše stromky vyhlíží jaro s novým sestřihem

Byť to tak v poslední dny u nás na Vysočině moc nevypadá, máme tu jaro a tím pádem se již brzy vše rozpučí, rozkvete a zazelená. A než tak nastane, musíme se vždy postarat o stromečky z našich výsadeb. Tohoto úkolu se každoročně dobrovolnicky s láskou ujímají Jana Fořtová a Dita Sobotková, které stromky ostříhají, dle potřeby přihnojí či upraví pletiva kolem kmínků. S další péčí o stromky letos pomohli i Michal Fiala, Zdeněk Slonek a děd Makovský. Moc jim za to všem děkujeme, je to pro nás velká pomoc.

18. 3. 2021

Těšíme se...

Nastal přechodový zimně-jarní čas a my se vás ptáme „Na co vy se těšíte v dnešní době?“
My si dokážeme poměrně rychle odpovědět...Těšíme se...
  • až pokvetou kytky
  • až poroste tráva
  • až se zase sejdeme
  • až zas žáby budou kvákat
  • až ptáci budou švitořit na našich loukách
  • až stromy rozkvetou
  • až budeme sekat, hrabat a svážet a práce před námi bude ubývat...
A tohle všechno je tu stále kolem... krásná jistota v nejisté době :-) …
Zvětšit

Zvětšit8. 1. 2021

Nabídka dřeva do kamen z Pastvisek

Na Pastviskách u Odrance jsme zapracovali na tom, abychom udělali z nálety zarostlé louky znovu louku k pastvě. Vyřezali jsme už spoustu vrbových keřů, smrků a bříz. Dřeva, v podobě vzrostlých stromů, je tu však stále dost a dost a tak jsme se domluvili s obcí Věcov, že je možné jej nabídnout k "samovýrobě". Pokud tedy máte někdo zájem, je tu možnost nějaké to dřevo (smrk, bříza) si „nadělat“ (skácet, rozřezat, vytahat a odvést domů :-)). Terén je trošku náročnější (mokro), ale dá se to :-)... louce na Pastviskách, i nám, tím pomůžete a dřevo na příští zimu budete mít doma...

Je třeba se s námi předem domluvit...tak neváhejte a volejte Tomáši Blažkovi na telefon 777 045 586 a s ním doladíte veškeré detaily.

4. 1. 2021

Pf 2021

Všem našim přátelům, kamarádům, příznivcům a přispivatelům přejeme krásný nový rok 2021 plný pohody, radosti, spokojenosti, osobních i pracovních úspěchů.

Zvětšit

Zvětšit27. 11. 2020

Od bažiny k obecní rezervaci

Sdružení Krajina zahájilo moc hezký projekt a spolupráci s obcí Odranec na „znovuoživení“ krásného kusu přírody, který by bez péče zarostl náletovými dřevinami a nenávratně zmizel. Snažíme se tomuto krásnému koutu navrátit jeho funkčnost a ze zarostlé nevzhledné bažiny vykouzlit oku lahodící obecní rezervaci, ve které se budou pást ovce, poníci nebo divocí koně. To ovšem obnáší spoustu a spoustu práce, vyřezávání náletových dřevin, tvorbu stružek a tůní či ohrazení pastviny.V rámci Giving Tuesday, neboli Mezinárodního dne dárcovství můžete tento náš projekt podpořit na náš dárcovský účet 2100922271/2010, se zprávou pro příjemce - Pastviska. Děkujeme.

Starší články: <<  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55  >>

ZvětšitZvětšitZvětšitZvětšitZvětšitZvětšitZvětšitZvětšitKtraj VysočinaPardubický krajZvětšitNadace VIANadace VeronicaStátní fond životního prostředíZvětšit