Zvětšit

.

Zvětšit14. 5. 2018

Botanicko - zoologická vycházka do Blatinských luk

Zveme vás na naši již tradiční botanicko-zoologickou vycházku do podmáčených luk. Tentokrát se podíváme na rozkvetlé louky v malebné vesničce Blatiny nedaleko Sněžného. Opět uvidíme spoustu zajímavých a často vzácných druhů rostlin, žab, čolků či různých vodních brouků. Slíbit můžeme například divokou orchidej prstnatec májový. Až budeme vyčerpáni z velkého množství nových vědomostí, můžeme zaskočit do nedaleké hospůdky U Kolouška a dát si něco dobrého k snědku či pití. Sraz je v 9:00 v sídle Sdružení Krajina (Počítky 2) nebo v 9:30 u Hostince U Kosků (Blatiny 43, Sněžné, GPS: N 49°39.40207', E 16°5.64302').

Zvětšit11. 5. 2018

Nová přírodní učebna vznikne na Křižánkách

Letos obnovíme další místo, které bude sloužit nejen jako bezpečný domov pro žáby a čolky, ale také jako přírodní učebna pro místní školu. Vzniká Přírodní učebna Hliníky. V rámci tohoto projektu budou odstraněny nežádoucí náletové dřeviny a obnoveno či nově vytvořeno 8 tůní. Většina tůní bude budována strojně. Do akce se ale také zapojí ZŠ Křižánky. Děti s rodiči zde ručně obnoví menší tůňky, vybudují zimoviště pro obojživelníky a dočistí lokalitu před jejím otevřením. V lokalitě budou zabudovány informační panely o její historii, obnově a o tom, co je zde možné. Pro posezení a nerušené rozjímání v krásném kousku naší přírody zde budou umístěny lavičky. Pomoc při budování přislíbila také obec Křižánky, která má pozemek ve vlastnictví, a se kterou Sdružení Krajina dlouhodobě úspěšně spolupracuje. Realizaci tohoto projektu umožnila podpora z grantového programu Zelené oázy, který vyhlašují Nadace Partnerství a MOL Česká republika. Více o projektu se dozvíte zde.

Zvětšit13. 4. 2018

Podporujeme výsadby stromořadí

Sdružení Krajina a GLS CZ, s.r.o. vyhlašují výzvu k předkládání návrhů akcí, zaměřených na výsadbu stromořadí ve volné krajině pro rok 2018. Termín pro doručení vyplněné návratky je do 27.4.2017. Zaslané návrhy budou vyhodnoceny a pořadatelé vybraných akcí obdrží příspěvek na výsadbu. Další informace k vyzvě najdete zde. Fotodokumentaci z minulých let najdete zase zde.

Zvětšit11. 4. 2018

Krajina v Nemocnici

Od 20.4. oživí prostředí Nemocnice v Novém Městě na Moravě osvětová výstava o praktické ochraně přírody v podání Sdružení Krajina.
Nemocnice Nové Město na Moravě je totiž ochraně přírody velmi nakloněna. Místní vedení i personál dobře ví, že malebná a čistá krajina kolem nás je pro naše zdraví stejně důležitá, jako dobrý doktor.
Na osmi velkoformátových plakátech bude představena nejen činnost Sdružení Krajina, ale také historie obhospodařování a život na podmáčených loukách, které tvoří významnou část krajiny Žďárských vrchů. Dozvíte se také, jak se všichni společně můžeme zapojit do péče o krajinu.
Vernisáž výstavy proběhne v pátek 20. 4. 2018 v 9:30 v chirurgickém pavilonu v Nemocnici v Novém Městě na Moravě
Výstava zde bude k vidění až do 31.8. 2018.

Starší články: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47  >>

ZvětšitZvětšitZvětšitZvětšitZvětšitZvětšitZvětšitKtraj VysočinaPardubický krajZvětšitNadace VIANadace VeronicaStátní fond životního prostředíZvětšitZvětšit